tiistai 6. toukokuuta 2014

Wicca & pentue MH-testissä Ruotsissa

Dracun ja Wiccan kasvattaja oli järjestänyt Dracun ekalle pentueelle yhteisen MH-testin Ruotsissa Tukholman lähellä Hebyssä. Mammakoira sai jäädä kotiin kun me matkattiin ensn Wiccan kanssa junalla Karjaalle ja siitä sitten loppumatka Xenan omistajan Tuulin & perheen kanssa Turkuun Tukholmanlaivaan. Oltiin lauantaiaamuna Tukholmassa, josta matkattiin puolisentoista tuntia MH-paikalle, pienenpieneen kyläpahaseen jossa oli pieni pellontapainen tila järkätty testiä varten.

Paikalle olivat Dracun seitsemästä pennusta päässeet viisi, Hollannissa asuva Flynn ja Pohjois-Ruotsissa asuva Zpira olivat poissa. Myös pentueen isä Spiro omistajansa Erikan kanssa olivat tulleet katsomaan testiä Isabelle-kasvattajan lisäksi tottakai! Wicca oli kolmas testattava ja Xena heti sen jälkeen. Onneksi aika hyvin oli muistissa Dracun MH-testi ja kerkesi lisäksi katsoa muutaman testin ennen omaa vuoroa niin ei ollut aivan niin pihalla sitten miten toimia Wiccan kanssa!

Testi alkoi ns. luoksepäästävyyden testaamisella niin, että kiersimme ensin koiran kanssa yleisön ja sitten menimme testinohjaajan luokse, joka katsoi miten koira ottaa kontaktia vieraisiin ja hyväksyy käsittelyn.

1aKontakti, tervehtiminen4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1bKontakti, yhteistyö4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
1cKontakti, käsittely3 Hyväksyy käsittelyn


Seuraavaksi vuorossa oli leikkimisen ja taistelutahdon testaus lelulla. Sain ensin vähän vetää lelua maassa Wiccalle jahdattavaksi, jonka jälkeen heittelimme sitä testinohjaajan kanssa ja hän heitti sen maahan. Tämä tehtiin kahdesti ja sitten hän leikitti Wiccaa. Wicca oli normaali innokas itsensä, ei sillä paljon ole väliä kuka siitä lelusta vetää... ;) Ihan vertailun vuoksi voisin todeta, etten koko jalostustietokannasta löytänyt yhtään suomalaista aussieta jolla oli nää kaikki vitosessa!

2aLeikki 1, leikkihalu Leikkii - aloittaa hyvin nopeasti ja on hyvin aktiivinen
2bLeikki 1, tarttuminen5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
2cLeikki 1, puruote ja taisteluhalu5 Tarttuu heti koko suulla, vetää, tempoo, ravistaa - kunnes TO irrottaaSeuraavaksi oli vuorossa vieheen jahtaus, eli saalisviettiä testattiin. Wicca ei tainnut ekalla kerralla edes huomata sitä ja tokalla kerralla ei ollut kiinnostunut lähtemään perään vaan jäi vain tuijottamaan mua kysyen että mitä sitten tehtäisiin?

3aTakaa-ajo 11 Ei aloita
3aTakaa-ajo 21 Ei aloita
3bTarttuminen 11 Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään
3bTarttuminen 21 Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään
Kaiken tämän kivan puuhaamisen lomassa testattiin myös aktiviteettitasoa seisomalla paikallaan mitään tekemättä kolme minuuttia. Ekat kaksi Wicca seisoi ja tapitti joko mua tai jonnekin kaukaisuuteen, ihan lopusssa alkoi vähän nuuskia maata. Tästä ei ole videota kun pelkäsin että kamerasta loppuu tila eikä kukaan varmasti sitä jaksais katsoakaan ;)

4Aktiviteettitaso2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata

Sitten siirryttiin etäleikkiosioon. Tässä Wiccan reaktio yllätti ehkä kaikista eniten, sen toimintakyky oli oikein hyvä mutta miten epäilyttävä tuo leikkiä olikaan! Vielä testin jälkeen piti käydä kerran haukahtamassa tälle naiselle, ihan vain kaiken varmuuden vuoksi... Jotenkin Wicca otti aika paljon kierroksia tästä ja sain vähän palautella sitä ennen seuraavaan osioon siirtymistä, jottei sillä olisi vielä sama epäilevä moodi päällä. 

5aEtäleikki, kiinnostus2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5bEtäleikki, uhka/aggressio1 Ei osoita uhkauseleitä
5cEtäleikki, uteliaisuus2 Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo
5dEtäleikki, leikkihalu2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
5eEtäleikki, yhteistyö3 On kiinnostunut leikkivästä avustajastaSitten siirryttiin yllätykseen eli haalariin ja ääniherkkyyteen eli metalliketjuihin. Wiccan reaktio molemmissa oli aika pieni, oikeastaan yllättävän laimea! Vähän se säpsähti molempia, muttei ottanut yhtään askelta taaksepäin tai selvästi kokenut niitä suuriksi uhiksi. Aika samanlaiset reaktiot kuin aikoinaan Draculla :) Wicca ei myöskään ollut laimean reaktion vuoksi kovin kiinnostunut menemään tutkimaan niitä, mutta kävi kuitenkin mun osoittaessa kiinnostusta niitä kohti katsastamassa ne. Ei minkäänlaisa ongelmaa ohittaessa kumpaaakaan uudestaan.

6aYllätys, pelko2 Kyykistyy ja pysähtyy
6bYllätys, puolustus/aggressio1 Ei osoita uhkauseleitä
6cYllätys, uteliaisuus3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen vieressä
6dYllätys, jäljellejäävä pelko1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6eYllätys, jäljellejäävä kiinnostus1 Ei osoita kiinnostusta haalariin
7aÄäniherkkyys, pelko2 Kyykistyy ja pysähtyy
7bÄäniherkkyys, uteliaisuus4 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja on edennyt puolitiehen
7cÄäniherkkyys, jäljellejäävä pelko1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita vai väistämistä
7dÄäniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan
Sitten siirryttiin aaveisiin ja puolustukseen. Muistan hyvin kuinka Dracu puolusti mua sylki lentäen vuosia sitten pentueensa ainoana, ja olin aivan varma että mamman pieni mussukka juoksisi niin kovaa niin kauas kuin pääsisi ja antaisi mun hoitaa lauman puolustamisen... Mutta yllättäen Wicca piti aika hyvin pintansa, vaikka ihan viime hetkellä rohkeus vähän petti ja se otti vähän etäisyyttä aaveisiin. Jännä miten hyvin omilla jaloillaan se oikeastaan koko testistä suoriutui, varsinkin kun se on niin lauman vauva... Luulen, että jos se olisi mun ainut koira tai ei edes asuisi äitinsä kanssa, niin se olisi vielä rohkeampi ja toimintakykyisempi :) 

Vähän samalla tavalla kuin etäleikissä Wicca jäi selvästi vielä epäilemään aaveita, vaikka alta olikin paljastunut ihmiset. Sillä on nyt selvästi menossa joku hieman epäilevä vaihe ihmisiä kohtaan. Koskaan se ei ole ollut mikään kaikkia tuntemattomia rakastava ylisosiaalinen otus niinkuin kaikki sen sisarukset tuntuvat olevan!

8aAaveet, puolustus/aggressio4 Osoittaa useampia uhkaelkeitä ja muutamia hyökkäyksiä
8bAaveet, tarkkaavaisuus3 Kontrolloi/käsittelee aaveita. Pitkiä taukoja
8cAaveet, pelko3 On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8dAaveet, uteliaisuus3 Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä
8eAaveet, kontaktinotto aaveeseen2 Hyväksyy avustajan tarjoaman kontaktin muttei vastaa siihenViimeisenä vuorossa oli sitten leikkimisen uudelleentestaus ja ampuminen. Jos koirat ovat paineistunnet testissä, niin se usein näkyy huonompana leikkimisenä kuin alussa, sekä ampumiseen reagoimisena vaikka ehkä muuten ne olisivatkin olleet aikaisemmin laukausvarmoja. Wicca ei selkeästi paineistunut testistä suuremmin, vaan leikki erittäin innokkaasti eikä reagoinut laukauksiin :)

9aLeikki 2, leikkihalu5 Leikkii - aloittaa hyvin nopeasti ja on hyvin aktiivinen
9bLeikki 2, tarttuminen5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
10Ampuminen1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätönNäin ollen suoritettiin MH-testi hyväksytysti läpi, kuten kaikki Wiccan pentuesisarukset. Pisteitä verratessa on selvä yhteys Dracun omaan MH-testiin vuonna 2009. Monet reaktiot olivat samantyyppiset ja paljon samaa oli havaittavissa. Suurin ero oli ehkä se, että Wicca piti ihmisiä hieman epäilyttävämpinä eikä oikein lämmennyt niille kun ns. uhka oli ohi, mutta Dracu oli hieman sosiaalisempi. Wicca puolestaan leikki paremmin. Dracun kuvaus on muuten täällä: http://kennelrednready.com/dracu_testit.html 

Koko pentuetta analysoidessa voin vain todeta, että onpa tasainen ja hyväpäinen pentue! Wicca ja Jet erottuivat ehkä enemmän Dracun tapaisiksi niin ulkonäöltään kuin luonteeltaan. Hyvät toimintakyvyt, vähemmän herkkyyttä reagoida, aavistuksen pidättyväisempiä (suhteessa) ja ehkä hieman voimakastahtoisempia. Xena, Kila ja Rapp olivat puolestaan kaikki ihan identtisen näköisiä pieniä saparohäntiä, jotka rakastivat ihan kaikkia ihmisiä ihan tosi paljon, olivat vilkkaampia ja reagoivat ehkä vahvemmin yllätyksiin (esim. haalariin). Wicca ja Jet olivat ainoat, jotka puolustivat, Jet oli ainoa joka oli kiinnostunut vieheestä. Kaikki leikkivät tosi hyvin, Wicca ja Jet saivat kakista leikkiosioista 5, muut taisivat saada 4. Kukaan ei paineistunut, vaan kaikki leikkivät hyvin myös lopussa ja kaikki saivat laukauksista 1 - eli eivät reagoineet laukauksiin :) Jos joku haluaa harjoitella ruotsiaan, niin täällä on kaikkien tulokset: http://www.sbktavling.se/klass/44509/resultat

Päivä oli pitkä ja lämmin ja todella antoisa, oli aivan mielettömän ihanaa nähdä kaikkia :) Zpira menee vielä toivottavasti MH-testiin, joten mielenkiinnolla odotan sen tuloksia, onko enemmän tullut äitiinsä vaiko isäänsä. Jako oli kyllä ihan naurettavan ilmeinen, aktiiviset, vilkkaat, ihmisrakkaat ja semmoiset hyväntahtoiset höpsöt olivat täysin isänsä näköisiäkin, kun taas Wicca ja Jet olivat ajattelevampia, voimakkaampia ja dominoivempia kuten äitinsä ja isoäitinsä Fame. Etenkin rakastuin Jetiin, hirmuisen komea ja tasapainoinen koira jolta löytyi ihan tajuton moottori! Otettiin testin loputtua muutama yhteiskuva ja päästettiin kaikki koirat pellolle rallittelemaan. Isabelle oli myös jutellut testinpitäjien kanssa, jotka kehuivat pentuetta tosi paljon ja toivoivat, että me tultaisiin muutaman vuoden päästä kaikki tekemään ruotsalainen luonnetesti samassa paikassa. Katsoo että saadaanko semmoinen järkättyä, voisi olla oikein hauskaa :)

Vas. oikealle Jet, Kila ja isä-Spiro
Suomitytöt Xena ja Wicca
Vas. Rapp, Wicca, Xena, Jet, Kila ja isä-Spiro
Testin jälkeen lähdettiin vielä porukalla syömään ja kauempaa tulleet lähtivät kotiinpäin. Mä olin saanut Spiron omistajan Erikan kanssa majapaikan Jetin omistajan Pian luota, joka asui Tukholmassa, joten lähdettiin takaisin Tukholmaan päin. Käytiin vielä porukalla treenaamassa vähän agilitya, olipa kiva nähdä miten edistyneitä ja nopeita Xena ja Jet olivat! Wiccan kanssa ollaan vasta kyllä niin alussa tässäkin että oikeen nolottaa... ;) Yö meni oikein hyvin vaikka olikin aikamoinen koiralauma, ja lähdettiin Wiccan kanssa aamulla aikaisin seikkailemaan metrolla satamaan, josta matkattiin päivälaivalla takaisin Turkuun. Kiva reissu, toivottavasti nähdään taas pentuetta joku kesä Ruotsissa jonkun Black Zone's-leirin tms. vuoksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti