torstai 27. syyskuuta 2018

Maarun tiivistetyt masupäivitykset

Huono bloggaaja täällä moi. Maarulla on jo noin 55 tiineyspäivä, ja tässä tulee eka (ja ehkä vika) tiineyspäivitys! Eilen käytiin jo tiineysröntgenissä, ja koitettiin laskea pentuja. Samalla otettiin Maarulle toka herpes-rokotus. Neljää tai viittä pentue lääkäri arveli, hoitaja viittä ja minä myös. Vähän olo oli aluksi pettynyt, olisin toki toivonut muutamaa pentua enemmän, mutta lopulta järki voitti. Hieman pienempi pentue on ehkä kuitenkin talvipentueeksi aika mukava juttu, ja helpottaa meidän kaikkien elämää. Ja onhan tuo 4-5 ihan hyvä pentuekoko jo. Nyt sit vaan jännitetään sukupuoli-ja värijakaumaa!

Maarun tiineysaika on mennyt kaikin puolin todella hyvin. Astutus oli luonnollinen ja helppo, koirat osasivat hoitaa kaiken alusta asti ilman turhaa ihmisten puuttumista tai apua. Itsehän en ollut edes paikalla, vaan lähetin Maarun Pikin omistajan matkaan mökille to-ma ajaksi ja lähdin itse kisaamaan paimennusta Viitasaarelle. Mökillä oli sitten pistetty pentuja aluilleen tarmokkaasti... 10 päivää astutuksen jälkeen käytiin ottamassa 1. herpes-rokote ja neljä viikkoa astutuksen jälkeen käytiin Reprovetillä tiineysultrassa toteamassa, ettei Maaru ollut vain lihonnut, vaan tiine. Eläinlääkäri laski viisi sikiötä, mutta arveli että niitä saattaa olla enemmänkin. Aika varma olinkin tiineys-diagnoosista, sillä Maaru oli ollut lievästi sanottuna rauhallinen ja nälkäinen, ja nisät olivat kasvaneet jo huomattavasti.

Ultran jälkeen vaihdoin Maarun tiineiden ja imettävien narttujen Nutrima-ruoalle, ja lisättiin ruoan määrää, ensin kahdesti päivässä ja pari viikkoa myöhemmin lisättiin vielä päiväruoka ohjelmaan. Maaru on ollut jatkuvasti rauhallisempi ja hitaampi, mutta koko tiineyden se on kuitenkin jaksanut lenkeillä mukana ja innostunut leikkimään etenkin BFF Laku-labbiksen kanssa. Muuten se on lähinnä syönyt, nukkunut ja kerjännyt lisää ruokaa. Ruokahalu on kyllä ollut loputon, missään vaiheessa ei esiintynyt ruokahaluttomuutta...

Masukuvat on otettu 20.09. eli noin 49 tiineys vrk.
Maaru on kasvattanut kyllä ihan valtavat tissit! Jo pari viikkoa ennen laskettua aikaa sillä oli jo valtavat nisät ja vielä suuremmat tissit. Ei kyllä Wiccalla tai Draculla ollut edes synnytyksen jälkeen yhtä isot kuin Maarulla jo nyt, selvästi Maaru valmistautuu uuteen uraan lypsylehmänä... Pentujen liikkeitä alkoi tuntua viikko sitten, eli noin 49 tiineys vrk. Vähän on ollut hankalaa fiilistellä pentujen liikkeitä, kun Maaru ei viihdy yhtään selällään, ja jos erehtyy kääntymään silleen niin heti kun tullaan tunnustelemaan masua niin alkaa ahdistaa ja se kääntyy takaisin kyljelleen. Olo on selvästi jo aika tukala, muttei musta näytä läheskään yhtä valtavalta kuin esim. Wicca näytti.

Olen vähän huonosti ottanut säännöllisesti Maarun mittoja ylös, mutta tässä olisi mittaukset joita tehtiin.:

Paino: 15,0 kg (ennen astutusta)
Paino 15,7 kg (30.08: 28. tiineys vrk.)
Paino 17,2 kg (07.09: 36. tiineys vrk.)
Paino 18,1 kg (18.09: 47. tiineys vrk.)
Paino 19,5 kg (24.09: 53. tiineys vrk.)

Vatsaa ja vyötäröä mitattiin vasta tiineyden todennettua, joten alkumittauksia ei ole.

02.09 (31. tiineys vrk)
Vatsa 52 cm
Vyötärö 48 cm

09.09 (38. tiineys vrk)
Vatsa 56 cm
Vyötärö 51 cm

16.09 (45. tiineys vrk)
Vatsa 58 cm
Vyötärö 55 cm

21.09 (50. tiineys vrk)
Vatsa 64 cm
Vyötärö 60 cm

26.09 (55 tiineys vrk.)
Vatsa 68 cm
Vyötärö 62 cm

Nyt ainakin Maaru vaikuttaa vielä rauhalliselta ja pirteältä, mitään petailua, levottomuutta tms. en ole huomannut. Huomenna aletaan mittailla lämpöjä, mutta en usko että pennut vielä viikonloppuna syntyvät, eiköhän se mene ensi viikon alkuun. Jännittäviä aikoja kuitenkin edessä! Ollaan kotona kovasti laitettu kaikkea synnytystä ja pentuja varten, pentulaatikko on pystyssä, lakanat, pyyhkeet, aluset yms. pesty, synnytystarvikkeita ostettu, vaaka hankittu, Ikeasta pitäisi vielä hakea muutama asia, mutta muuten ollaan valmiina vastaanottamaan tulevat pennut!
Pikku alienit ekassa ryhmäkuvassaan <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti