tiistai 4. syyskuuta 2018

3. pentueen vanhemmat esittäytyvät

Red'n Readyn 3. pentuetta odotellaan syntyväksi lokakuun alussa yhdistelmästä:

Maaru (Paim-E Origine II My Kind Of Trouble) x Piki (Red'n Ready The Beast RS-O JS-E GS-E) 
Maaru on Ranskasta tuotu nuori narttu, joka meni alunperin sijoitukseen ystävälleni Siirille. Valitettavasti viime talvena Siiri alkoi saada pahoja koira-allergiaoireita, ja Maaru muutti takaisin minulle. Maaru kävi koeajalla yhdessä kodissa keväällä, mutta perheen vanhempi narttu ei opinut sietämään sitä, ja Maaru palautui taas minulle kesän alussa. Maaru asustelee meillä nyt toistaiseksi, ja päätin kokeilla astuttaa sen nyt suunniteltua aikaisemmin omista aikataulusyistä johtuen. Maarun urokseksi on kaavailtu jo pitkän aikaa kasvattiani Pikiä, jonka luonne ja harrastusominaisuudet sopivat mielestäni poikkeuksellisen hyvin Maarun kanssa yhteen. Maaru astutettiin tosiaan 2.-6.08, ja Maaru ultrattiin tiineäksi viime viikolla, hyvän kokoinen pentue pitäisi olla tiedossa.

Maaru on hyvin sosiaalinen koira, jonka kanssa yhteiselo on mennyt todella hyvin. Se tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa, ja on todella leikkisä ja energinen. Maarun lempipuuhaa onkin vetää hullupainia koirakavereiden kanssa ja se rakastaa juoksemista isossa koiralaumassa. Maaru on myös hyvin ihmisrakas, eikä siinä ole näkynyt merkkejä varautuneisuudesta tai vahtikäyttäytymisestä. Kaikki vieraat otetaan kotona vastaan hiljaa ja häntä heiluen. Maaru oli etenkin meille muuttaessa aika epävarma; piippaili ja otti muiden koirien torumiset itseensä. Nyt kuitenkin se on saanut paljon lisää itsevarmuutta, ja siitä alkaa kuoriutua todella mahtava arki-ja harrastuskoira. Maaru on lähinnä hengannut mukana treeneissä, kun oma aikani ei ole ihan venynyt kolmen koiran aktiiviseen treenaamiseen. Ollaan kuitenkin paimennettu jonkin verran kesän aikana, ja siinä Maaru osoittaa todella suurta luontaista lahjakkuutta. Se on varsin herkkä paineelle, joka tekee siitä hyvin ohjautuvan, lampaiden kanssa rauhallisesti käyttäytyvän paimenen. Maaru kävi kesän paimentelun päätteeksi viime sunnuntaina paimennuksen esikokeessa Somerolla, ja teki lähes täydellisen radan pistein 90/100 saaden arvosanan erinomainen ja paim-e tittelin. Se sai vuolaat kehut tuomarilta, että on todella lahjakas paimenkoiran alku. Innolla odotan ensi vuotta, tarkoitus olisi kisata Maarun kanssa lisää paimennuksessa!

Agilityssa Maarun kierrokset ovat sen verran korkeammalla, ettei herkkyyttä huomaa edes. Agilityssa Maaru on edistynyt todella nopeasti, ja se on hyvin keskittyvä, ajatteleva ja innokas. Maarua on helppo myös palkata, sillä se on hyvin ahne ja rakastaa etenkin vetoleikkejä. Maaru on myös ihanan hiljainen työskentelijä, piippausta ilmenee lähinnä vain jos se menee epävarmaksi tai joutuu odottelemaan vuoroaan liian pitkään. Maaru on varsin vilkas koira, ja huomaa kaiken poikkeavan ympäristössään, muta luopuu ärsykkeistä kuten pupuista, vastaantulevista koirakavereista ja viereisellä aksakentällä treenaavista koirista nopeasti. Maarun ehdottomat vahvuudet ovat hyvät sosiaaliset taidot niin koirien kuin ihmisten kanssa, hyvä asenne/motivaatio treenaamiseen ja helppo palkattavuus. Heikkoudet ovat ehkä taipumus epävarmuuteen ja aavistuksen liian pehmeä luonne. Uskon kuitenkin, että molemmat ovat isolta osin johtuvia useammasta kodinvaihdosta ja nuoruusajasta, jossa se on elänyt aika epävarmaa ja epätasaista arkea. Nyt jo huomaa, että minun luona Maaru on vahvistunut, ja saanut paljon lisää itsevarmuutta!
Piki on tosiaan oma kasvatti ekasta pentueestani, viralliselta nimeltään Red'n Ready The Beast. Piki on omasta mielestäni yksi parhaita kasvattejani, ja sellainen koira jonka toivon itsekin vielä joskus saavan. Se on hyvin intensiivinen ja hiljainen työskentelijä, jolla ei koskaan keitä nuppi yli, mutta jossa riittää moottoria ja vauhtia pärjäämään agilityssa varmasti minne tasolle asti sitä vain ohjaaja pystyy viemään. Piki on kotona erittäin rauhallinen ja huomaamaton, mutta vieraista kyllä ilmoitetaan hyvin selvästi. Vaikka Piki on kova vahtimaan kotia, niin heti kun vieraat on otettu isäntäväen puolesta vastaan, ne ovat Pikistäkin hyväksytty. Piki ei ole yleensä ollenkaan varautunut, ja agilitykisoissa se kerjää kaikilta tutuilta ja tuntemattomilta rapsutuksia. Piki ei myöskään vahdi autoa tai omaisuuksia, ja on ihanan rento kisa-ja treenitilanteissa. Sen voi sitoa vaikka koko päiväksi kisapaikan seinään, eikä sitä haittaa ihmis-ja koiravilinä, eikä se pörrää tai provosoi ohi kulkeville.

Piki on pennusta asti ollut hyvin itsenäinen, ja sen kanssa on saatu työstää suhdetta omistajiin aika paljon. Se teki nuoresta saakka ihan omia tutkimusretkiä, ja omistajat unohtuivat. Tämän kanssa Pikin omistajat ovat saaneet kyllä tehdä töitä, ja nykyään Piki pysyy paljon paremmin oman lauman kanssa. Pikin kanssa on harrastettu päälajina agilitya, mutta myös tokoa, rallytokoa, paimennusta ja canicrossia/hiihtoa. Vaikka Piki onkin erittäin kiihkeä ja vietikäs koira (malinoisiksi sitä kuulemma usein luonnehditaan), niin hyvin ovat sen omistajat pärjänneet vaikka Piki olikin heidän ensimmäinen harrastuskoira. Piki on ollut erittäin terve koko ikänsä, ainoa kysymysmerkki on tosiaan B/C-lonkat. Päätin kuitenkin käyttää Pikiä niistä huolimatta, sillä lonkat ovat todella tiiviit ja eläinlääkäri joka ne ekan kerran kuvasi arvioi että "täysin priimat A:n lonkat". Yllätys oli melkoinen, kun Kennelliitto arvioi ne toisin. Käytiin vielä uusintakuvaamassa lonkat 3-vuotiaana, jolloin kuvannut ortopedi katsoi niitä ja totesi, että hieman matalat lonkkamaljat eivät tule koiran aktiivista agilityuraa koskaan vaivaamaan eikä hän näkisi mitään syytä poissulkea koiraa kosmeettisen syyn vuoksi jalostuksesta. Toivotaan siis, etteivät lonkat tule Pikiä koskaan vaivaamaan ja se periyttäisi parempaa.

     Anne Barck teki myös tämän hienon esittelyvideon yhdistelmästä, joka on nähtävissä myös täältä
Näistä pennuista toivon jotain välimuotoa vanhemmistaan, ja mahdollisesti pentueessa tulee olemaan hieman kovempaa sekä hieman pehmeämpää pentua. Kaikissa tulee varmasti olemaan enemmän kuin riittävästi moottoria harrastusrintamalle, ja pennut myydään niiden ominaisuuksien ja luonteiden perusteella niille parhaiten sopiviin koteihin. Joka tapauksessa tilauksessa on suurella taistelutahdolla varustettuja aktiivisia, vilkkaita, vauhdikkaita ja erittäin sporttisia koiria, jotka ovat sosiaalisia eivätkä liian teräviä/vahtiviettisiä.

Kaikki kuvat Anne Barck
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti