sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Dracun jalkaongelma

Dracu alkoi ontumaan ensimmäistä kertaa vasenta takajalkaansa joulukuussa 2008 ollessaan n. 9kk vanha. Dracu juoksi Danten kanssa pitkin metsiä ulkona, ulvahti, ontui muutaman askeleen ja sitten jatkoi menoa normaalisti. Kotona muutaman tunnin päästä oli kolmijalkainen. Siitä lähti sitten meidän "jalkarumba". Rampattiin eläinlääkärillä, saatiin erilaisia diagnoseja MeVetistäl epäilynä mm. lihasrevähdys tai selän ongelmat.

Maaliskuussa 2009 vein Dracun sitten ortopedille Aistiin jossa diagnoosiksi saatiin Mikael Moreliukselta seuraava:  
"Vasen polvinivel aristaa ojennuksessa, nivelneste lisääntynyt, sivuside paksuuntunut ja pieni "vetolaatikkoliike" havaittavissa. Nämä viittaavat osittaiseen etummaisen ristisiteen vaurioon.

Koska Dracu liikkuu levossa puhtaasti omistajan mukaan ja takaraajoissa on lihassymmetria jatketaan 2 viikon levolla, jonka jälkeen lisätään asteittain lenkkeilyä. Mikäli ontuminen palaa lenkkeilyn lisäämisen johdosta suosittelen leikkausta. Jos ontuminen pysyy poissa normaali lenkkeilystä huolimatta voi kokeilla aluksi varovaista vapaana pitoa, asteittain vapauden pidon lisäystä.

Seuratkaa myös ettei Dracu lepuuta vasempaa takajalkaa seistessä. Mikäli tuntuu ettei ontuminen selvästi ole poissa tai vähentynyt noin 4 viikossa, suosittelen leikkausta"


Pitkän pohtimisen ja vatvomisen jälkeen päätin, etten halua leikata jalkaa ainakaan vielä. Lähdettiin todella varovaisesti kuntouttamaan jalkaa levolla ja todella hitaalla liikunnan ja rasitteen lisäämisellä. Dracu ei ontunut, mutta lepuutteli jalkaa enemmän kuin toista ja teki sellaisia ihme hyppyjä jalalla, liikkui hieman epäpuhtaasti välillä. Syyskuussa 2009 tutkittiin jalkaa taas lonkkakuvien yhteydessä ja jalasta loytyi kipureaktio sekä hiukan nestettä. Saatiin sitten seuraava lausunto eläinlääkäri Anu Saikku-Bäckströmiltä:

""Edelleen aristaa vasenta takajalkaa; jouluna 2008 ontunut ja käyty täällä - ontuma jatkui ja Aistissa epäilty maaliskuussa -09 että mahd. vetolaatikko ja polvi täyttynyt > ei operoitu koska ontui vain rasituksen jälkeen > nykyään ei onnu ja täysi rasitus kesän ajan. Joskus lepuuttaa ja saattaa hypähtää jalalla rasituksessa; samalla otettiin viralliset kuvat kun rtg polvesta."

"Ulkona ei onnu, mutta vasen polvi hieman täyttyneempi kuin oikea, varaa tasaisesti painoa molemmille takajaloille mutta pohjelihan selkeästi pienempi vasemmassa kuin oikeassa, kipureaktio vasemman polven ojennuksessa vs oikeasta ei, auks (?) ok > rauhoituksessa todetaan hieman venyvää joustoa vasemmassa polvessa lievää ristisidevaurioon viitaten; otettiin kuvat vasemmasta polvesta kahdesta suunnasta > kaikki kuvat ok, eli ei merkkejä nivelrikosta missään kuvissa. Polven hoitoon aloitettiin cartrophen-pistossarja eli annetaan yhteensä 4 pistosta nahan alle 5-7 pv välein. Lisäksi rimadyl 20 mg 1,5 tablettia 2x päivässä 3 vkoa - huom ei samana päivänä kun saa pistoksen. remmikävelyä ja vastaavaa ei rasittavaa liikuntaa kuurien ajan, 2 vkoa viimeisen pistoksesta kontrolli."

Kuukausi myohemmin käytiin taas MeVetissä eikä jalassa tuntunut mitään erikoista. Lekurin mielestä Dracu liikkui epäsymmetrisesti tottumuksesta, ei kivusta, ja suositteli vesiterapiaa, joka aloitettiin marraskuussa 2009 Aistin fysioterapeuttilla Anna Boströmilla. Kaikki meni tosi hyvin, mutta Dracu ontui jalkaa pitkän lenkin jälkeen jouluaattona 2009 - sen lahja mulle... Se oli sitten viimeinen kerta ja käytiin vesijumpassa säännollisesti koko talvi ja keväällä 2010 saimme luvan aloittaa täysin normaali elämä ja Dracu todettiin täysin terveeksi koiraksi.

Vuoden 2010 elimme täysillä harrastuskoiran elämää, mm. agilityn parissa. Dracun jalka kesti hyvin, en huomannut mitään aristuksia, lepuuttamisia tai epäpuhdasta liikkumista. Elämä hymyili, mutta mutta...

MAALISKUUSSA 2011 Dracu ulvahti ulkona lenkillä ollessamme Tampereella agilitykisareissulla ja aloitti ontumisen sitten sinä iltana :(  Koitin pitää sitä täyslevossa kaksi viikkoa ja annoin tulehduskipulääkkeitä, mutta kun liikuntaa alkoi lisäämään jatkui ontuminen. Ei siinä sitten muu auttanut kuin varata eläinlääkäriaika nyt lähimmästä paikasta eli Espoon Eläinsairaalasta. Saimme ajan ortopedi Jan Räihältä joka on erikoistunut polven ristisiteisiin. Dracu ei tietenkään ontunut lääkärissä, mutta kipua ja turvotusta oli ja röntgenkuvat paljastivat ettei se polvi vain ole vieläkään kunnossa :(
Diagnoosi oli sitten seuraavanlainen:

"Ei onnu vastaaotolla. Vas polven sisäsivuside vähän, mutta selkeästi kompensoinut, Lumpion kohdalla polvi vaikuttaa hiukan leveämmältä kuin oikealla. Tuntuu hieman reagoivan polven hyperext tai vetolaatikkokokeiluun, ei oikealla. Muu ok. 22.12.2008 kuvissa vas polvessa selkeästi neste lisääntynyt, oikea normaali.
Rtg: Ositt ristisiteelle tyypilliset löydökset, ei juuri nivelrikkoa.
HOITO: päädytään leikkaukseen." 

Jan selitti minulle hyvin sen, miksi Dracu tuntuu paranevan, ja sitten ottaa taas takapakkia. Ristisiteestä on irronnut muutama säie, jota Dracu ontuu. Sitten kun nämä on kompensoitu eivätkä ole enään kipeitä, liikkuu se normaalisti kunnes lisää säikeitä irtoaa. Eli pikku hiljaa ristiside repeää, pieni osa kerrallaan. Tähän ei auta lepo tai mikään kipulääke, jossain välissä ristiside katkeaa lopullisesti. Ainut tapa saada se kuntoon on leikkaus. Oloni on kuitenkin luottava, Jan vaikutti todella osaavalta, tekee kuulemma näitä leikkauksia ihan rutiinisti. Kuulemma monet koirat voivat palata entiseen, aktiiviseen, elämäänsä leikkauksen jälkeen joten meidän ei tarvi varmuudella kuopata agilityuraamme.

Jan vakuutti mulle myos sen, ettei jalka ole este Dracun jalostukseen. Vaikka 100% ei voi sanoa muut kuin geenit, hän piti sitä äärimmäisen epätodennäkoisenä että Dracun tapauksessa kyseessä olisi perinnollinen ristisiteen rappeutuma. Hänestä se oli ehdottomasti trauman aiheuttama. Joten näillä tiedoilla mennään eteenpäin ja keskiviikkona 06.04.2011 on leikkauspäivä.

Nyt tilanne on se, ettei Dracu onnu lainkaan. En ymmärrä miksi se lopetti ontumisen kun oli vielä viikkoa sitten ihan kolmijalkainen. Olen käynyt muutamalla pitkällä lenkillä jossa koirat on saanut juosta vapaana sekä heitellyt palloa, tokoillut jne. En saa Dracua kuitenkaan ontumaan. Hitto vie, nyt fiilikset on ihan sekaisin. Entä jos se jalka onkin tehnyt ihmeparannuksen ja nyt se mennään leikkelemään auki eikä se ikinä parane??????? Järkihän tässä menee... 

Dracu on samaa mieltä! :)

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Mulla oli ihan samanlaiset fiilikset Dilbertistä, jolla oli myös on/off-oireilua. Lääkäri sanoi mullekin, että se ristiside tulee lopulta napsahtamaan kokonaan poikki ja mitä enemmän pitkitetään, sitä enemmän kehittyy nivelrikkoa. Tiedä häntä sitten. Olen toipumisaikanakin ollut vuoroin onnellinen että jalka leikattiin, vuoroin taas katunut, mutta jos lääkäriä on uskominen, niin kokonaistilanne olis mennyt portaittain kuitenkin vähitellen huonompaan päin.

    VastaaPoista