maanantai 2. tammikuuta 2012

Next Level Agility Team 1. leiri

Olemme tosiaan Dracun kanssa mukana Next Level Agility Team:ssa joka on seitsemästä viikonloppuleiristä koostuva valmennusrinki. Kouluttajina toimivat Mikko Aaltonen, Mari Kaplas, Janita Leinonen ja Jaakko Suoknuuti. Ensimmäinen leiri pidettiin Liedossa Janitan ja Jaakon upouudessa hallissa 29.12.-30.12.2011.

Leiri alkoi jännittävissä merkeissä kun auto oli vielä aamulla Orimattilassa korjattavana eikä ollut mitään varmuutta että saataisiinko se kuntoon ja Espooseen mulle ajoissa! Olin vielä duunissa aamulla ja onneksi äiti kerkesi tuomaan auton ajoissa mulle ja kerettiin illaksi Lietoon surkeasta ajokelistä huolimatta. Meidät kurssilaiset oli jaettu ensin kahteen osaan, me ekassa osassa olevat treenattiin to & pe ja tokassa osassa treenaavat sit pe & la. Sitten meidät oli jaettu vielä kolmen koirakon ryhmiin joissa sitten treenattiin.

Torstain treenit alkoivat nopealla kouluttajaesittelyllä ja samalla meille kerrottiin lisää ensimmäisen leirin tavoitteista. Teemana oli esteosaaminen ja koirien kouluttamisen sijaan meidän koirien osaamistasoa testattiin: kouluttajat tekivät tarkkoja muistiinpanoja ja arvioita koiran osaamistasosta. Sitten leirin loputtua saadaan pitkät listat että mitä pitää treenata ja mitkä kaikki taidot on puutteellisia... xD Halli oli jaettu neljään osaan, jokaisella kouluttajalla oli yksi piste ja kierrettiin sit siinä omassa kolmen koiran ryhmässämme pisteeltä pisteelle.

Meidän ryhmässä oli itseni lisäksi Veijo Koistinen & bc Juju sekä Tiina Koistinen ja bc Kiri. Aloitettiin treenit Marin pisteeltä, jossa katsottiin puomin kontakteja. Meitä oli ohjeistettu ettei päivän aikana kontakteja saisi palkata jotta nähtäisiin "todellinen" taso..! Jotenkin tilanne tuntui TopTeamin tyyppiseltä mun päässä ja ajattelin että täytyy näyttää mahdollisimman nopeat kontaktit ja sitten vedätin vähän turhan paljon. Ekat meni tosi nätisti, mutta kun testattiin kontaktia päällejuoksussa niin Dracu lähti jo varastamaan. Lopuksi itsenäinen puomi ohjaajan jäädessä taakse meni oikeen nätisti. Mari kehui kontaktejamme tosi paljon, kuulemma Draculla on ihan super hyvät pohjat mutta mun pitää varoa etten päästä sitä jatkamaan liian hätäisesti ja ennenkuin se on oikeasti on/off asennossa.

Seuraavaksi mentiin Jaakon pisteeseen jossa testattiin pituuden osaamista. Tehtiin eteenlähetystä, ihmisnuolta, tiukkoja käännoksiä, kutsua jne. Meillä meni ihan hyvin nämä, Dracu teki ihan nätisti pituuden kaikkien käännosten kanssa. Tämä este on silleen semisti hanskassa.

Kolmantena oli vaikein piste, Janita ja okseri & A:n kontakti. Okserin kanssa ei ollut pahemmin ongelmia, mutta se A... Dracu oli ihan villinä puomipisteen jälkeen enkä saanut sitä pysähtymään kunnolla millekään kontaktille!! Tehtiin paljon todella vaikeita persjättojä, päällejuoksuja ja taaksejäämisiä ja kaikki oli aika kamalia... Mutta tarkemmin ajateltuna ei olla treenattu paljoa näitä kontakteja joissa ohjaaja liikkuu tosi lähellä ja väärään suuntaan. Janita näytti sitten miten näitä kannattaa treenata heittämällä lelua (joka EI ole koiralle kontaktilta poistumislupa vaan vasta sanalla saa hakea lelun!) ja jatkamalla itse koko ajan liikettä.

Viimeinen piste oli Mikon keppi-ja poytäosaaminen... Ei ollut meidän piste :D Mutta taas aika silmiä avaava. Keppien päässä oli n. puolen metrin päässä tyrkyllä U-putki testaamassa suorittaako koira kepit loppuun ja arvatkaa vaan suorittiko Dracu, no EI! Possu karkasi ekalla kertaa keppien puolesta välistä putkeen enkä saanut sitä kertaakaan pujottelemaan loppuun!!!!! :O Samaten pujottelut oli hankalia koska niissä piti nimenomaan seistä keppien alussa ja vetää koira kädellä oikeaan väliin, jota ei olla pahemmin treenattu sillä olen aina antanut Dracun hakea kepit itsenäisesti. Kuitenkin Mikko oli sitä mieltä että tuota kannattaa treenata koska jos vieressä on ansa se helpottaa elämää. Ainut minkä Dracu teki nätisti oli kepeille kaukaa lähetys, meillä on draivi kohdallaan. Vielä huonommin meni se pirun poytä, jota Dracu ei kyllä osaa ollenkaan. Ei mistään kulmasta tai millään lailla. Tavoite on sitten se, että ensi kesänä voin jättää Dracun toiselle puolelle kenttää kunnon kiihdytyssuoran taakse, mennä seisomaan sen loppuun ja vika este on poytä. Dracu tulee kamalaa vauhtia suoraa, näkee poydän ja osaa itse hidastaa ja tehdä poydän oikein. Et tavoite on nyt asetettu :D

Kun treenit oli treenattu, lähdin ajelemaan kotiin. Rauhallinen ilta sai kuitenkin heti alkuunsa ikävän käänteen kun heti ensimmäiseksi kotiin tultuani iskin veitsen peukalooni ja vietin illan koittaen tyrehdyttää verenvuotoa... Varmaan tuo olisi tarvinnut tikkejä mutten millään jaksanut lähteä istumaan iltaa lääkärin odotushuoneeseen. Paketoin peukalon vaan mahdollisimman tiukasti laastareilla ja sideharsolla. Että se siitä rauhallisesta ja rennosta illasta...

Dracu odottelee kiltisti omaa vuoroaan, kyllä oli kiva tutustua ratoihin kun on tuollainen enkeli joka pysyy maassa paikallaan...
Janitan ja Jaakon uusi halli oli todella hyvä, lämmin, puhdas, valoisa ja hyvä pohja. Kyllä kelpasi treenata!

Perjantaina treenit jatkuivat samalla tavalla, meidän ryhmä aloitti aamun agilitytreeneillä. Ensimmäinen piste oli Mikon keppipiste, tänään mitattiin mm. vaikeita irtoamisia, lähetyksiä, takaaleikkauksia, valsseja jne. Draculla meni nämä ihan hyvin, ainut missä tuli virhe oli ekalla kerralla takaaleikkaus jossa itse rytmitin sen ihan väärin, ja päällejuoksu, mutta saatiin molemmat onnistumaan ihan hyvin kun vähän tarkensin ohjausta. Erityisesti olin ylpeä Dracun hienosta pujotteluun lähetyksestä, ei ollut helppo kulma ja onnistui joka kerta upeasti :)

Toka piste oli Marin keinu-ja pussipiste. Keinulla kaikki muu toimi paitsi mun taaksejättäytyminen. Ollaan treenattu keinua sivuttaisetäisyydellä, mutta siinä auttaa vielä mun liike. Nyt voisi treenata keinua ihan kokonaan ilman liikettä, seison paikallani ja lähetän vaan takaa keinulle... Pussi toimi, irtoamisena sekä jarrutuksella. Ainut missä oli ongelma oli ennakoiva valssi pussin jälkeen, ideana siis se, että koira olisi nähnyt valssin ennen pussia ja se olisi toiminut tavallaan pussijarrutuksena. No Dracuhan sinkosi suoraan eteenpäin, et treenaukseen vaan.

Kolmas piste oli Janitan hyppypiste, jossa piti ohjata mahdollisimman huonosti, huitoa kuin hullu, huutaa, kumarrella jne. Siinä testettiin kuinka hyvin koira kestää ohjaajalta häiriotä ja pitää rimat ylhäällä. Dracun lopputulos oli se, että pitää treenata häiriotä jossa seison koiran edessä ja häiritsen sitä. Lisäksi kyselin Janitalta neuvoa ekan riman pudotusongelmaan ja vedätyksissä tapahtuviin rimantiputuksiin joissa Draculle tulee kiire mun perään ja rimat sinkoilevat. Sain neuvoksi tehdä hyppysuoran, lähteä vedättämään sitä, heittää vauhdista lelun perääni ja jatkaa juoksemista. Paljon treeniä niin että heitän lelun maahan ja jatkan matkaa, ei palkkaa suoraan kädestä. Jos Dracu tiputtaa riman mennessään palkalle en saa kieltää ottamasta palkkaa, mutta käsken heti maahan ja leikki loppuu siihen. Mun pitää kanssa tehdä alussa sellaisia treenejä että Dracu en ekan hypyn takana ja toka hyppy on joku tosi vetävä este kuten putki tai kepit. Hetsaan sitä paljon jotta se ajattelisi "alas" eli katsoo jo riman alta kivaa estettä. Sitten lelu siihen väliin ja vaaditaan että suorittaa kuitenkin tuon ensimmäisen hypyn. Tosi hyviä neuvoja ja näitä aletaan heti treenaamaan koska kisoissa kaikki virheemme on juuri näitä.

Vika piste oli Jaakon rengas-ja putkipiste. Takaaleikkaukset hävisivät meiltä kyllä ihan totaalisesti tällä pisteellä, ja muutenkin tuli todettua ettei rengas ole kovin vetävä este. Jaakko puhuikin juuri siitä, että esteitä kuten rengas, muuri, poytä, pituus, okseri jne. treenataan niin vähän etteivät ne "vedä" koiria ja huippukoiralla pitäisi olla yhtälainen veto kaikille esteille. Radalla tuli myos ilmi se, että meidän pitää treenata sellaisia käännoksiä joissa olen itse kauempana ja Dracun pitäisi osata itse koota itsensä käännostä varten vaikka olenkin sen edellä.

Kaiken kaikkiaan paljon on treenattavaa. Ainut asia minkä se osasi ihan jokaisella pisteellä ongelmitta oli irtoaminen. Ei kyllä ollut montaa koiraa jotka osasi sen yhtä hyvin (ainakaan meidän to-pe ryhmissä). Kontakteilla aletaan treenaamaan sitä, ettei sieltä saa lähteä kun lelu lentää tai tulee kehua, vaan odotetaan sitä tiettyä sanaa. Kisoissakin voisi tehdä hämyjä, vaadin pysäytyksen, kehun tosi innostavasti ja lähden kovaa liikkeelle, muttei saa lähteä perään. Olen myos nyt ajatellut paljon että jättäisin sen "alas" sanan kokonaan pois jotta kontaktilla olisi vaan yksi sanallinen käsky ja se on vapautuskäsky "tule"... Kepeillä täytyy alkaa vaan treenaamaan käsiavustusta, se on taito josta ei ole kuin apua vaikkei ehkä usein tarvitakaan.

Agilitytreenien jälkeen päivä jatkui Vappu Alatalon luennolla ohjaajan psyykkisestä valmistautumisesta. Käsittelimme pääasiassa kisoissa oman vireystilan kontroloimisesta sekä häirioihin suhtautumisesta. Mielenkiintoista tietoa ja paljon sellaisia juttuja joiden kanssa olen itse paininut. Illan päätteeksi oli ohjaajien omat fysiikkatreenit. Olin etukäteen pelännyt sen olevan joku mummojumppa, mutta treenit osoittautuivat todella tehokkaiksi ja hyviksi, ja vielä sunnuntaina oli jalat kipeät :D

Kaiken kaikkiaan todella tehokas ja antoisa eka leiri, silmiä avaava tosiaan. Harmi nyt vaan kun ei voi käydä kentällä oikeen treenaamassa kaikkia noita asioita ennen kevättä... Jotain voidaan toki tehdä omissa treeneissä, mutta pitäisi miltein vuokrata joku treenipaikka esim. kerta viikkoon jossa voisi treenailla näitä asioita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti