tiistai 4. syyskuuta 2018

Menneitä ja tulevia kasvatuspäivityksiä

Edellisestä blogipäivityksestä on jo aikaa, mutta uuden pentueen lähestyessä on aika tarttua itseäni niskasta kiinni ja tehdä vähän kasvatuspäivitystä.

Kuten kotisivujani ja somea seuraavat varmasti jo tietävät, jäivät kesän pentuesuunnitelmat puolitiehen Viivin jäädessä tyhjäksi onnistuneesta astutuksesta huolimatta. Kesän suunnitelmat menivät uusiksi, ja niin menivät myös Viivin pentusuunnitelmat. Tarkoitus olisi nyt astuttaa Viivi seuraavista juoksuista helmikuussa uudella uroksella. Koska nyt ollaan saatu yhdistelmä sovittua, voin tässä ensimmäiseksi paljastaa, että Viivin tuleva sulho on pitkään ihailemani PAIM1 BH Shepmate's Clever Ace STDs "Pizu" kennel Shepmate'sista! Pizun omistaja ja kasvattaja Hansu on tehnyt edistyksellistä työtä niin työlinjaisten aussieiden tuonnissa Suomeen kuin niiden kasvatuksessa, ja olen pitkään ihaillut hänen koiriaan. Pizuun tutustuin ensimmäisen kerran viime vuoden asca paimennuskisoissa, ja se oli juuri sellainen ystävällinen, avoin ja työintoinen työkoira, jollainen aussie on mielestäni parhaimmillaan. Olen todella kiitollinen Hansulle, joka luotti kasvatustyöhöni ja lupasi antaa hienoa poikaansa minulle käyttöön!

Hieman yllättäen päätin kokeilla Maarun astuttamista jo nyt syksyn juoksuista. Ajatus lähti siitä, kun Maaru kesän alussa muutti takaisin minulle, ja pohdin että etsinkö sille uuden sijoituskodin vai jäisikö Maaru meille asumaan. Koska omat opintoni ovat edenneet siihen pisteeseen, että olen lähinnä kirjoittamassa gradua kotona seuraavan vuoden, ja ensi kesään mennessä olisi tarkoitus valmistua, eikä sen jälkeisistä työkuvioista ole mitään tietoa, totesin että nyt olisi aika hyvä sauma penteelle. Maarun seuraavat juoksut olisivat menneet Viivin kanssa päällekäin, ja sitä seuraavat olisivat sitten ajoittuneet ensi syksyyn/alkutalveen, jolloin olisin toivon mukaan jo täyspäiväisissä töissä omalla alallani, eikä pentueen kasvattaminen välttämättä olisi madollista ilman yhtään kertynyttä lomapäivää. Katsellaan Maarun koti-tilannetta sitten uudemman kerran pentueen jälkeen.

Maarun astutus onnistui yllättävän helposti, sillä urokseksi valitsin oman kasvattini Pikin, joka asuu tässä ihan lähellä, ja Maaru lähetettiin Pikin ja sen omistajan matkaan mökille lemmenlomalle minun ollessa ASCA paimennuskisoissa. Lisää tulevasta pentueesta omassa blogipostauksessa. Joka tapauksessa Maaru astutettiin onnistuneesti, ultrattiin tiineeksi viime keskiviikkona ja pentuja odotellaan syntyväksi lokakuun alkuun. Red'n Readyn kolmas pentue on siis aivan nurkan takana.
Seuraavan pentueemme vanhemmat Maaru ja Piki
Kolmas pentuesuunnitelmamme on Wiccalle. Wiccan tuleva sulho Linus on ollut sovittuna jo viimeisen vuoden, mutta pentueen ajankohtaa arvotaan vielä. Alunperin oli tarkoitus astuttaa Wicca tämän syksyn tulevista juoksuista, mutta Maarun pentueen tullessa tähän väliin olen alkanut arpoa että onkohan minulla kuitenkaan energiaa kahdelle talvipentueelle... Lisäksi tästä olisi tarkoitus jättää pentu kotiin kasvamaan, eikä rehellisesti sanottuna ole ehkä vielä aikaa tai energiaa uudelle pennulle. Taika on vielä sen verran kesken etenkin agilityssa, ja nyt Maarun tulo meille on tuonut uuden treenikoiran minulle. Voi siis olla, että Wiccan pentue siirtyy suosiolla ensi kesälle, Viivin pentujen jälkeen. Laskeskelin, että Wiccalla pitäisi olla juoksu lokakuussa, ja seuraava sitten huhtikuussa. Jos Wicca on samaa mieltä, voisi meillä olla tänä syksynä Maarun pentue, ensi keväänä Viivin ja kesällä Wiccan. Sitten pidetään varmaan jonkin verran taukoa pentueiden kanssa, jos joudun oikeasti tekemään siirron opiskelusta täyspäiväiseen työelämään. Katsellaan tilannetta tarkemmin sitten, kun Wicca aloittaa juoksut. Jos ne osuvat juuri esim. Maarun synnytyksen päälle, ei kotoa asutusreissulle ulkomaille lähteminen edes olisi mahdollista.

Paljon pentueita kuitenkin tiedossa seuraavaan vuoteen, saa nähdä onnistuvatko suunnitelmat vai eivät. Kaikkea voi kuitenkin tässä välissä vielä sattua ja tapahtua tässä välissä... Joka tapauksessa olen äärimmäisen innoissani kaikista kolmesta pentueesta, uskon että tiedossa on paljon hyviä harrastuskoiria lajiin kuin lajiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti