torstai 19. lokakuuta 2017

Ne mystisen salaiset pentusuunnitelmat!

Varoitus!
Seuraava kirjoitus on kirjoitettu humoristisella otteella, eikä sitä tule ottaa liian vakavasti! 
Tulevat pentusuunnitelmat ovat kasvattajien kiinnostavin valttikortti. Ne kiinnostavat luonnollisesti potentiaalisia pennunottajia, mutta myös lähestulkoon kaikkia muitakin muista kasvattajista lähtien. Itse voin myöntää, että olen todella kiinnostunut muiden aussiekasvattajien tulevista suunnitelmista, ja säännöllisesti selailen muiden kasvattajien kotisivuja ja facebook-sivuja niitä etsiessä. Oma kiinnostukseni liittyy yleiseen kiinnostukseen rodun asioista, sekä toki on hyvä pysyä kärryillä "kilpailijoiden" tekemisistä. Aina pidän silmät auki myös itselleni kiinnostavista koirista ja linjoista, jospa löytyisi joku uusi, mielenkiintoinen uros tai potentiaaliset pennut olisivat tulevaisuudessa jalostuksellisesti minulle kiinnostavia. Yleinen uteliaisuus varmaan ajaa muita rotua harrastavia kiinnostumaan kasvattajien pentusuunnitelmista.

On karkeasti jaettuna kolmentyyppisiä pentusuunnitelmistaan kertovia kasvattajia.

Ensimmäinen tyyppi on ihmiset, jotka huutelevat mahdollisesti vuosiakin etukäteen suunnitelmistaan kaikkialle. Kotisivuilla saattaa olla yhdistelmät esillä jo monta vuotta ennenkuin mahdolliset pennut olisivat tulossa maailmaan. Tähän liittyy tyypillisesti myös paljon suunnitelmien muutoksia, joka kerta kun käy tulevat pennut-sivuilla niin siellä on uusi uros nartulle tai uusi yhdistelmä suunnitteilla. Pentuja sitten harvemmin syntyy. Tämän ryhmän kasvattajat ovat usein uusia, hyvin innokkaita kasvattajia, jotka eivät malta pitää suunnitelmiaan itsellään, vaan suuressa uskossaan siitä, että nyt tulee se maailman paras yhdistelma, huutelevat niitä kaikille jotka jaksavat kuunnella. Itsekin tunnistan kuuluneeni tähän ryhmään, kun vielä suunnittelin kasvattamisen aloittamista. Hyvä puoli näissä on, että heitä on helppo stalkata, ja heidän jalostustavoitteista ja kasvatussuunnasta on helppo tehdä johtopäätöksiä. Toisaalta huonona puolena sanoisin, että uroksen omistajat voivat saada aika huonon kuvan, jos omaa urosta ensin hehkutetaan vuolaasti seuraavan pentueen isäksi, kunnes kuukautta myöhemmin syystä X sivuilla onkin jo seuraava uros.

Toinen tyyppi on se yleisin tyyppi, joka kertoo suunnitelmistaan kotisivuillaan yleensä etukäteen hieman niukkasanaisesti, esim. "vuodelle 2018 on suunnitteilla pentue nartulle X. Lisätietoa yhdistelmästä lähempänä astutusajankohtaa". Yleensä nämä kasvattajat kuitenkin alkavat markkinoimaan pentuettaan jo ennen pentujen syntymää vanhempien tiedoilla, monesti jo ennen astutusa kotisivuilla on suunnitellun yhdistelmän molempien vanhempien tiedot. Suurin osa kasvattajista kuuluu tähän tyyppiin, ja heidän seuraaminen on helppoa, sillä vasta varsin varmat suunnitelmat ilmesytvät yleiseen tietoon, ja yleensä ne pentueet toteutuvat myös. Poislukien tyhjäksi jääneet nartut tai muut ongelmat. Jos tämän kategorian kasvattajien pentusuunnitelmat muuttuvat, niin ne jäävät toki kiinnostamaan, mutta syitä tuskin saa tietää ellei kehtaa suoraan kysyä. Osa kasvattajista päättää uroksen ehkä vasta hieman ennen kun astutus tulee ajankohtaiseksi, mutta monella on varmasti suunnitelmat valmiina huomattavan paljon ennen kuin speksit ilmestyvät kotisivuille. Se, että pantataanko suunnitelmia muiden jännitystä ylläpitäväksi kiusanteoksi (niinkuin monesti itse kiroilen kasvattajien varmasti tekevän) vai ei vain haluta huudella puolivalmiita suunnitelmia kaikelle maailmalle kuultavaksi, jää hieman epäselväksi.

Kolmas tyyppi on se joko täysi nettierakko, joka ei osaa tehdä kotisivuja, päivittää niitä tai käyttää hyödykseen mitään sosiaalista mediaa. Näiden ihmisten pentusuunnitelmia pitää stalkata kasvattajan oman facebook-sivun kautta tulevista mystisistä kuvista, joissa ei lue pentueen vanhempien nimiä, tai sitten lukee vain "Mustin pennut". Seuraavaksi pitää googlata Mustia, tai selata koiranettiä etsien mikä mahdollinen koira se voisi olla. Joskus näiden kasvattajien pentueet on niin hyvin piilotettu, ettet edes tiedä koko pentueen olemassaolosta ennenkuin se ilmestyy koiranettiin. Tähän sakkiin lasken myös ne, jotka puhuvat tuleasta pentueestaan, ja kun joku kyselee tarkempia tietoja netissä, niin suunnitelmista vaietaan. Sekaan mahtuu varmasti niitä, jotka eivät vain osaa/jaksa markkinoida pentuja, kasvattajat joiden kaikki pennut menevät käsistä ilman markkinointia eivätkä he halua lisää kyselyitä, sekä niitä, jotka nauttivat "salaisista suunnitelmista, joista kaikki muut haluavat tietää". Itse osun ja uppoan tuohon vikan tyypin ansaan, sillä mikään ei ole minulle raivostuttavampaa kuin se, että kerrotaan vähän, mutten tiedä kaikkea! Luojan kiitos koiranetille, joka pelastaa tämmöisen koirastalkkerin aina lopulta tietämättömyyden kauhulta!
Ylipäätään näyttää siltä, että kasvattajien pennunmarkkinointi on häviämässä, tai siirtymässä eri kanaviin. Rotuyhdistyksen pentuvälitys on aivan kuollut, varmaan 10% kaikista pentueista, jotka täyttäisivät kriteerit päästäkseen sinne, ei ikinä ilmoiteta välitykseen. Oma tuntemukseni on, että nykyään se antaa sellaista stigmaa, ettei pennut mene oikein muuten kaupaksi, ja siksi ne laitetaan välitykseen. Kennelliiton välitys on vielä pahempi, kunnon tori.fi jossa on ihan hinnatkin esillä! Harmittavaa toki, että etenkin rotuyhdistyksen valvoma pentuvälitys on niin epäsuosiossa, siellä on hyvät kriteerit ja soisin että useampi kasvattaja tavoittelisi pääsyään listalle ja tekisi site fiksumpia jalostusvalintoja. Kun  siirrytään rotuyhdistyksen pentuvälityksestä kasvattajat-listaukseen, huomaa heti ensitöikseen että listalla on vain ehkä 60% kaikista kasvattajista. Tällä hetkellä listalla on 40 kasvattajaa, mutta koiranetissä on viimeisen 5 vuoden aikana rekisteröity pentueita 78:lle eri kasvattajanimelle, ja viimeisen 2 vuotena 63:lle. Onko mennyt sukset ristiin rotujärjestön kanssa, vai koetaanko 25e kasvattajamaksu vuodessa liian suureksi menoeräksi? Nettisivutkin ovat kuoleva taidelaji, ja yhä useamman kasvattajan linkki näyttää erroria tai niitä on päivitetty viimeksi vuonna 2012. Onneksi yhä useammalla kasvattajalla on kennelin fb-sivut, mutta mielestäni nämä eivät korvaa vanhoja kunnon kotisivuja, missä voi olla paljon enemmän infoa koirista, kasvatuksesta yms. Sinne on ehkä helpompi päivittää uusimpia pentukuvia, mutta entäs vanhempien luonnekuvaukset?
Millä tavalla sitten itse mieluiten ilmoitan pentusuunnitelmistani? Haluan kuulua toisen kastin kasvattajiin, jotka ilmoittavat tarkat pentusuunnitelmat hyvissä ajoin kotisivuilla, mutta toisaalta en myöskään halua julkaisemisen ja hehkutuksen jälkeen enää kauheasti vaihtaa suunnitelmia tai vetää niitä takaisin. Toisin sanoen tehdään suunnitelmat ajoissa, mutta ilmoitetaan niistä vasta kun ne näyttävät siltä ettei muutoksia ole enää tulossa. Toki excelissä on 5 vuoden pentusuunnitelmat jo ylhäällä, mutta se on vain minun silmille tarkoitettu alustava suunnitelma, jota käytän siihen että pystyn hahmottamaan pentueiden sijoittumista eri vuosille, että ne jakautuisivat fiksusti eivätkä kaikki pentueet tulisi samaa aikaa. Toki välillä puskee aloittelevan kasvattajan yli-innokkuus ja saan hillitä itseäni etten lähde tyyppi ykkösen polulle, välillä paremmalla ja välillä huonommalla menestyksellä! Yleensä minulla on ensin ajatus siitä, mitä narttua haluan seuraavaksi käyttää jalostukseen, ja milloin sille voisi ajatella pentuja. Sitten alkaa yleensä uroksen etsiminen. Joillekin nartuille minulla on jo ollut pitkään tietyt urokset mielessä, ja joillekin pitää etsiä kovastikin urosta. Siihen yleensä vaikuttaa se, että minkälainen sukutaulu nartulla on, ja minkä tyyppistä urosta etsitään. Jos haluan käyttää vain kotimaista urosta, niin se vaikeuttaa hommaa aika paljon. Seuraava mahdollisesti erittäin työläs vaihe uroksen etsinnässä on sen täydellisen uroksen omistajan kanssa asiasta sopiminen. Itse tykkään tehdä nämä hyvissä ajoin, minimissään monta kuukautta ennen nartun juoksujen alkamista.

Jos jaksoit lukea tänne asti, niin palkitaan se pienellä briiffauksella omista pentusuunnitelmistani. Hieman jo julkaisin niitä kotisivuille, mutta tässä pieni kurkkaus suunnitteluprosessiin. Minulla oli 4 narttua, joita olisin periaatteessa voinut käyttää seuraavan vuoden sisällä: kaksi kasvattiani Viivi ja Tinki, oma Wiccani, ja sijoitusnarttuni Rudi. Taika ja toinen sijoitusnarttuni Maaru ovat vasta 1,5-vuotiaita, joten niidenkään jalostuskäyttö ei ole vielä ajankohtainen, Wiccan pennuista puhumattakaan. En ole jättänyt narttuja omista pentueistani sijoitukseen, sillä en halunnut valita mahdollista jalostuskoiraa pikkupennuista. Se sijaan kaikkien narttujen omistajien kanssa on puhuttu etukäteen jalostuslainaamisen mahdollisuudesta tulevaisuudessa. Toki tämä ei ketään laillisesti sido antamaan minun käyttää heidän koiraansa, mutta luotan siihen että olen valinnut yhteistyökykyiset kodit ja kivat omistajat, joiden kanssa yhteistyö pelaa.
Wiccalla oli pentue viime maaliskuussa, ja haluan että eka pentue on terveystutkittu ennen seuraavaa pentuetta. En myöskään halunnut Wiccalle kesäpentuja, sillä tähdätään agilityn kesän arvokisoihin. Joten syystä 1 ei pentuja kesälle 2018, ja syystä 2 ei pentuja kesällä 2019. Loogisesti sitten voisin käyttää Wiccaa syksyn 2018 juoksuista. Wiccalle on jo alustava urosvalinta tehty, mutta ei julkaista sitä vielä ennenkuin ollaan varmoja että sille tehdään tokat pennut. Koska en haluaisi kahta pentuetta samaan aikaan, voisi jommalla kummalla kasvattinartulla tehdä pennut ensi keväällä/kesällä, kun ne täyttävät neljä. Tinki on kauhean kiva narttu, mutta sillä on selkämuutos LTV3 ja pitäisi odotella ehkä vielä vähän pidempään, että näkee alkaako se oireilemaan vai ei. Eläinlääkäri joka sen kuvasi, neuvoi että odottakaa kunnes se on 5-6 vuotias ja jos selkä ei oireile, tehkää ihmeessä pentue. Joten odotellaan ainakin vuosi ennenkuin käytetään mahdollisesti Tinkiä.
Viivillä pitäisi olla keväällä 2018 juoksut, omistajalle sopii jalostuslainaaminen, ja minulla on keväällä hyvin aikaa pentueelle, voilá! Koska Viivi ei ole oma koirani, en ehkä halua lähteä sen kanssa lentämään ulkomaille astutusreissulle, joten koitan etsiä sille kotimaista urosta. Tästä uroksesta on jo alustavia ajatuksia, mutta uroksen omistajan kanssa vasta alustavasti keskustellaan, enkä halua mainostaa sitä jos homma menee mönkään. Pari varavaihtoehtoa on myös, mutta Viivin sukutaulu asettaa omat haasteensa. Samaa sukua löytyy liian monen hyvän vaihtoehdon takaa! Sijoitusnarttuni Rudi taas on vielä aika nuori (2,5v) ja tulisieluinen, sen kanssa pitää odotella vielä vähän lisää ikää että nähdään tasaantuuko sen haastava luonne ja käytetäänkö sitä ollenkaan jalostukseen. Taika ja sijoitusnarttu Maaru taas ovat vasta 1,5-vuotiaita, joten niille pentusuunnitelmat eivät ole vielä hetkeen kovin ajankohtaisia, Taikalla ei ole myöskään ollut ekoja juoksuja edes... 

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mä oon tässä useamman vuoden (varmaan sen 4 vuotta) seurannut sun sivuja, ja mun mielestä sä ilmoittelet aika hyvin tulevista pentueista ja yhdistelmän koirista on hyvin tietoa. Hirveän kiinnostavia yhdistelmiä on ollutkin, itsellä ei ole vielä ollut Aussien paikkaa mutta tykkään seurata useammankin sukupolven, niin saa selvää hyvin minkälaista jälkeläistä tietyt koirat jättää.

    VastaaPoista