maanantai 24. kesäkuuta 2013

Agility: treenejä, oivalluksia & suunnitelmia

Mä oivalsin jotain muutama viikko sitten kun mietin syytä sille, että Dracu tiputtaa okserin riman lähes poikkauksetta. Yhdellä Next Level-leirillä Janita teki kaikille koirille "kujatreenin", jossa oli monta tyhjää siivekettä ennen itse hyppyä. Suurin osa koirista taisi arvioida hypyn siivekkeiden perusteella ja rysähti suoraan hypyn päälle. Dracu oli yksi niistä. Tämä tieto jäi jonnekin takaraivoon, kunnes Janitan agilityluennolla viime talvena hän puhui pennun peruskoulutuksesta ja kuinka hän käyttää heti alkuun rimaa sen sijaan, että juoksuttaisi pentuja vain tyhjien siivekkeiden läpi. Koska koira oppii muuten katsomaan vain siivekkeen paikan kun se arvioi hyppynsä.

Nämä kaksi asiaa saivat minut yksien kisojen okseriturhautumisen jälkeen tekemään tällaiset hyppyhirviöt:



Alussa Dracu hyppäsi tosi pahannäköisesti suoraan rimojen päälle, mutta jo muutamalla toistolla se alkoi katsomaan rimoja. Tärkeää on myös vaihdella rimojen paikkoja treenien aikana, että se joutuu joka kerta katsomaan rimaa, eikä voi ikinä vain olettaa. Eilen treenatessa mulla oli nämä kaksi okseriviritelmää, sekä eka este näytti tältä:


Treenattiin okserilla kääntymistä (valssilla, pyörityksellä ja jaakotuksella) lelupalkan ollessa maassa laskeutumispaikalla. Kyllä ovat ne muutamat tällaiset treenit jo kantaneet hedelmää! Rimoja ei tipu läheskään yhtä paljon, edes normaaleja rimoja! En voi ymmärtää, miten kukaan huippukouluttaja ei ole koskaan ehdottanut tällaista treenaamista meidän rimaongelmaan... Ihan kokeilun vuoksi laitoin oman koulutusryhmäni koirakoille vastaavanlaisen hypyn kuin tuo alin kuva, ja oli mielenkiintoista miten joitain koiria se hämäsi todella paljon (ne koirat joilla on muutenkin rimaongelmia) ja joitain koiria se ei haitannut ollenkaan!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Olin tosiaan eilen kentällä illalla treenaamassa koirien kanssa, Dracun kanssa treenasin pientä rataa johon olin laittanut nämä ylläolevat kohdat + kontakteja ja pituuden, jossa treenattin myös kääntymistä.

Wiccan kanssa treenattiin kolmessa pätkässä, ja näissä treeneissä otin käyttöön muutaman uuden asian.

1) nostin riman maasta ja laitoin sen alimmalle mahdolliselle tasolle, minihyppyjen alle. Wicca on kuitenkin jo 7-kuinen, joten se ei tuohon kuole. Dracun siivekeongelman innoittamana haluan, että se oppii heti katsomaan rimaa siivekkeen sijaan.

2) laitoin yllä olevan kuvan mukaisia "hämysiivekkeitä". Parempi aloittaa niiden käyttö jo ennenkuin meillä on ongelmia...

3) ollaan tehty todella paljon puunkiertoa, ja se näyttäisi toimivan todella hyvin myös siivekkeillä. Draculla on kuitenkin ollut aina se ongelma, että se kiertää siivekkeen liian läheltä ja tiputtaa sen usein tästä syystä. Siksipä me treenataan siivekkeen takaakiertoa tästä lähtien tällaisella esteviritelmällä:



Tämä pakottaa Wiccan tekemään kunnon kaari ja tulemaan suorana esteelle. Ehkä vähän liioiteltu, mutta jospa moni toisto opettaisi sille edes vähän jotain ja kun ekstrasiivekkeen sitten poistaa, Wiccan kulkureitti kuitenkin kapenee jonkun verran.

Jatkettiin Wiccan kanssa persjätön treenaamista, jota ollaan muutamissa viime treeneissä vähän alustettu. Wicca jää esteen ja suoran putken taakse, mä joko seison paikallani ja kutsun tai liikun ja kutsun ja kun se tulee lähelle, katson jommalle kummalle puolelle ja sinne tulee ohjaava käsi ja palkka.



Toinen treeni oli ekaa laatuaan Wiccalle, harjoiteltiin hyppäämistä mua kohti, jarrua ja "nosedive" esteen yli. Tämäkin Janitalta opittu koulutustapa, jolla treenata niistoa. Siinä kutsutaan eka koira kohti, annetaan sille hidastekäsky, ja palkataan se ennen hyppyä. Sitten se vedetään kädellä esteen yli ja toinen palkkaus esteen taakse maahan. Oikein hyvin lähti menemään Wiccan kanssa :)


Kolmannessa treenissä otettiin vähän esteen kiertoa ja putkea. Ensin ilman siivekeviritelmää, sitten siivekeviritelmän kanssa. Wicca lähtee kyllä hyvin kiertämään itsenäisesti hyppyä! Harmittavasti taisin vähän ylitreenata sitä, koska treenipätkän loppua kohden se alkoi selvästi väsyä ja keskittymiskyky harhaili. Videolla sen huomaa putken ohittelussa, jota se ei yleensä kauheasti harrasta ;) Pitää muistaa, että näillä helteillä koirat väsyy nopeasti ja treenit pitäisi lopettaa kun pennulla on vielä virtaa.



Tulevista agilityjutuista sen verran, että meillä alkaa Dracun kanssa ihan ennennäkemätön agilitykisaputki! Tällä viikolla on perjantaina kisat Vantaalla, mutta ensi viikolla on torstaina kisat Porvoossa ja perjantaina ja lauantaina osallistutaan Agirotuun Tampereella, jossa ihana Mira on luvannut meitä majoittaa! Ihan mahtavuutta!!! Ja sitten maanantaina olisi Purinalla kisat... Eli 11 starttia tulossa kaiken kaikkiaan, jospa joku nolla onnistuttaisi tekemään :)

Treenit puolestaan jatkuvat Dracun osalta Teemun kanssa ainakin muutaman viikon ja toivottavasti syksyllä myös. Ollaan saatu niin paljon onnistumisia ja kannustusta Teemulta, että meno näyttää ihan uudenlaiselta! Mennään kovaa, Dracu suorittaa itsenäisesti ja näyttää esteosaamistaan ja mä ohjaan oikeasti hyvin ja täysillä! Wiccan kanssa jatketaan pentutreenaamista :)

2 kommenttia:

  1. Vitsi, miten mielenkiintoinen tuo hyppyviritelmä! Täytyy pitää tämä merkintä mielessä, jos mun juniori alkaa räiskiä enemmän...

    VastaaPoista
  2. Tai sit voit nyt alkaa jo laittaa noita hämysiivekkeitä ennenkuin teillä on ongelma hyppäämisen kanssa :D

    VastaaPoista